کفپوش اپوکسی

در پاسخ به سوال کفپوش اپوکسی چیست؟ می توان گفت کفپوش اپوکسی، پوششی از جنس پلیمر است که روی بتن یا موزاییک در لایه های مختلف اجرا می شود. اپوکسی را نمی‌توان روی آسفالت اجرا کرد ولی سطوحی مانند سنگ، بتن یا موزاییک برای اجرای اپوکسی مناسب هستند. در نتیجه اگر سطح شما دارای پستی بلندی بالایی است پیشنهاد می کنیم قبل از اجرای کفپوش اپوکسی، زیرایند را با بتن ماله پروانه یا موزاییک پوشش دهید. البته در این شرایط موزاییک همواره به صرفه تر است.

حال این سوال مطرح می شود که چرا باید سنگ، بتن یا موزاییک را با کفپوش اپوکسی پوشش داد؟

با ما همراه باشید تا از مزیت های کفپوش اپوکسی برایتان بگوییم.

مزایای کفپوش اپوکسی
اولین ویژگی کفپوش اپوکسی حفاظت آن از سطح زیر خود در برابر سایش و فرسایش است. این ماده یک سطح تمیز، یکدست و بدون درز ارائه می دهد. جالب است بدانید اپوکسی هرگز گرد و غباری از خود ایجاد نمی کند.

کفپوش اپوکسی دارای مقاومت مکانیکی بالایی است و می تواند حدود ۵ تا ۶ تن بار را تحمل کند. علاوه بر این، اپوکسی دارای مقاومت شیمیایی خوبی در برابر اسید، قلیا، حلال و سایر مواد شیمیایی است.

جدا از مسائل فنی ظاهر کفپوش اپوکسی بسیار مدرن، شیک و زیباست. جهت اجرای این کفپوش هیچ گونه محدودیت در مورد رنگ بندی وجود ندارد. در شرکت ماناپلیمر مشتری می تواند فام و رنگ دلخواه خود را از این صفحه انتخاب کند. ویژگی کاربردی این کفپوش ها قابلیت خط کشی و علامت گذاری آن است.

در نهایت باید بگوییم که تمیز کاری کفپوش های اپوکسی بسیار راحت است و شما هیچ گونه نگرانی در زمینه شستشوی آن نخواهید داشت.

معایب کفپوش اپوکسی
کفپوش اپوکسی دارای معایب جدی نمی باشد و به همین جهت است که استفاده از آن در سال‌ های اخیر افزایش یافته است. ولی از ضعف های آن می توان به موارد زیر اشاره کرد: 

هزینه آن به ازای هر متر مربع در مقایسه با رنگ های معمولی بالاتر است چون از مواد اولیه گرانتری استفاده می شود و نسبت به کفپوش اپوکسی رنگ خیلی مقاوم تر است.
در بعضی از کاربرد ها که انعطاف پذیری کفپوش برای ما اهمیت دارد ممکن است اپوکسی شکننده محسوب می شود.
اپوکسی در صورتی که در معرض نور آفتاب قرار گیرد تمایل به زرد شدن و افت براقیت خواهد داشت و کفپوش اپوکسی بعد از گذشت زمان دچار پدیده گچی شدن خواهد شد. در اینجا در مورد پدیده گچی شدن بیشتر بخوانید.
.

در این مقاله مزایا و معایب کفپوش اپوکسی را به صورت جامع بررسی کرده ایم، جهت مطالعه آن کلیک کنید.

.

اجرای کفپوش اپوکسی با ایرلس اسپری

.

.

کاربرد کفپوش اپوکسی در چه زمینه هایی است؟
کفپوش اپوکسي رایج ترین نوع از کفپوش های صنعتی محسوب می شود. همانطور که در بخش قبل ذکر گردید اپوکسی کف دارای مزایای عمده ای می باشد و عموما در صنایع زیر استفاده می‌گردد:

۱) دارو سازی ۲) نفت گاز و پتروشیمی  ۳) صنایع آب فاظلاب  ۴) صنعت مواد شوینده  ۵) انبارداری  ۶) صنایع خودرو سازی ۷) تولید قطعات کامپیوتر و آی تی  ۸) صنایع حمل و نقل ریلی ۹) کارخانه های مواد شیمیایی و رنگزری  ۱۰) کفپوش اپوکسی بیمارستان ها و مراکز بهداشتی ۱۱) سالن های ورزشی  ۱۲) پارکینگ ها  ۱۳) تولید مواد غدایی  ۱۴) صنایع تولید مواد آرایشی ۱۵) صنایع بسته بندی ۱۶) تصفیه آب و تصفیه خانه ها  ۱۷) اتاقهای ابزار دقیق  ۱۸) اتاق های سرور  ۱۹) صنایع فولاد

انواع کفپوش اپوکسی
اپوکسی کف با توجه به کاربردی که از آن انتظار می رود، به روش های مختلف ساخته و اجرا می شود. شاید بیش از ده نوع کفپوش اپوکسی مختلف وجود دارد که در زیر به توضیح مهم ترین انواع آن می پردازیم. هر کدام از انواع زیر در مقاله هایی جداگانه به صورت مفصل توضیح داده شده اند، از طریق لینک های آبی رنگ می توانید این مقالات را مطالعه کنید.

کفپوش اپوکسی صنعتی
یکی از انواع مهم کفپوش های صنعتی، اپوکسی با ترافیک بالا است که مخصوص کارخانجاتی طراحی شده است که در آن ماشین آلات و وسایل سنگین تردد دارند. با توجه به بار و اصطکاک ماشین آلات می توان کفپوش اپوکسی را در ضخامت های مختلفی اجرا کرد. به عنوان مثال کفپوش سه میلی متری اپوکسی بار حدود ۵ تا ۶ تن را به خوبی تحمل می کند. در صورت تردد لیفتراک های سنگین تر از کفپوش هایی با ضخامت بالاتر استفاده می شود.

کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک
کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک از تجمع بار روی سطح جلوگیری می کند و دارای خاصیت رسانایی می باشد. از این کفپوش در مکان هایی که به دنبال حذف الکتریسیته ساکن هستند استفاده می شود. به عنوان مثال در اتاق های سرور از اپوکسی آنتی استاتیک استفاده می کنند تا به سرور ها آسیبی نرسد. همچنین در اتاق های جراحی از این کفپوش ها استفاده میکنند زیرا دستگاه های پزشکی نسبت به الکتریسیته ساکن حساس هستند.

کفپوش اپوکسی آنتی باکتریال
کف بیمارستان ها و اتاق‌های تمیز باید به نحوی اجرا گردند که کمترین میزان آلودگی را جذب کرده و از رشد باکتری جلوگیری کنند. کفپوش های اپوکسی آنتی باکتریال در موارد خاص به همراه ذرات نانو نقره تهیه می شوند تا خاصیت از بین بردن میکروب ها را داشته باشند. در کشور عزیزمان به علت قیمت بسیار بالای ذرات نانو نقره از این ماده استفاده نمی کنند. خوشبختانه کفپوش اپوکسی بیمارستانی، حتی اگر فاقد نقره باشد، می تواند از رشد باکتری های جلوگیری کند.

کفپوش اپوکسی پارکینگ
امروزه در پارکینگ مراکز خرید بزرگ و ساختمان های تجاری از کفپوش اپوکسی پارکینگ استفاده می شود. این کفپوش های قابلیت خط کشی دارند، ضد لغزش و سایش بوده و به راحتی تمیز می شوند. تمام این ویژگی ها در کنار قیمت مناسب، کفپوش اپوکسی را به بهترین گزینه جهت پوشش کف پارکینگ تبدیل کرده است.

کفپوش اپوکسی در منزل 
اگرچه پوشش اپوکسی کف برای مقاصد صنعتی طراحی شده است ولی تنوع فام، یکپارچه بودن، عایق بودن و خیلی از خواص آن باعث شده که از کفپوش اپوکسی در منازل نیز استفاده گردد. با ترکیب رنگ های مختلف می توان سطحی کاملاً زیبا و جذاب ایجاد نمود که بسیار چشم نواز بوده و به لحاظ تزئینی بسیار جالب توجه است. در این کفپوش ها از لاک اپوکسی شفاف که محصولی وارداتی است استفاده می شود.

کفپوش اپوکسی سه بعدی
یکی از کاربردهای مهم و دکوراتیو اپوکسی کف، کفپوش اپوکسی سه بعدی است. در این خصوص با تلفیق سیستم اپوکسی با یک نقاشی سه بعدی که توسط لاک اپوکسی محافظت می شود می توان یک زیبایی ویژه ای ایجاد کرد که در سالیان اخیر بسیار مورد توجه واقع شده است. روش اجرا و مواد کفپوش اپوکسی سه بعدی کاملاً مشابه با کف پوش اپوکسی در منزل است و صرفاً یک نقاشی سه بعدی بر روی سطح نصب می گردد که زیبایی ویژه ای را ایجاد می کند.

لایه های کفپوش اپوکسی
این کفپوش از سه لایه کلی تشکیل شده است:

لایه اول یا پرایمر اپوکسی مخصوص بتن.
لایه دوم یا لایه میانی.
لایه نهای یا رویه.
لایه های کفپوش اپوکسی

نکات مهم در رابطه با ضخامت کفپوش اپوکسی: با توجه به نوع و خرابی سطح ممکن است لایه میانی در دو یا چند مرحله اجرا گردد. لایه اول (یا پرایمر بتن) از جنس رزین اپوکسی (Mp1) و هاردنر اپوکسی (پلی آمید) است که با حلال رقیق شده می شود تا به راحتی درون بتن نفوذ کند.

لایه میانی کف پوش اپوکسی از جنس رزین اپوکسی بدون حلال (Mp6) و هاردنر پلی آمین سیکلوآلیفاتیک است که با سیلیس دانه بندی شده در هنگام اجرا ترکیب شده و مقاومت مکانیکی ایجاد می کند. 

لایه رویه کف پوش اپوکسی از جنس رزین اپوکسی بدون حلال و هاردنر اپوکسی پلی آمین سیکلوآلیفاتیک است که دارای ادتیوهای به خصوص و فام نهایی می باشد. 

کفپوش اپوکسی و فرمولاسیون آن - کفپوش اپوکسی چگونه ساخته می شود؟
منظور از فرمولاسیون کفپوش اپوکسی، نحوه و چگونگی ترکیب مواد اولیه در فرایند ساخت کفپوش می باشد. در واقع تمامی ویژگی های کفپوش شامل نقاط قوت و ضعف از فرمولاسیون آن سرچشمه می گیرد. فرض کنید شما یک کفپوش اپوکسی را اجرا کرده اید و متوجه ظاهر نامتوازن آن می شوید، در این مورد قطعا مشکل از فرمولاسیون می باشد. از طرفی اگر یک کفپوش بتواند خواص فیزیکی خوبی از خود نشان دهد، حتما بخاطر فرمولاسیون مناسب آن است. کفپوش های اپوکسی در سه لایه فرموله می گردند:

پرایمر کفپوش اپوکسی
رزین اپوکسی بدون حلال (بعنوان مثال رزین E6 پتروشیمی خوزستان یا رزین اپوکسی 827)
هاردنر اپوکسی پلی آمین (بعنوان مثال هاردنر F-205 شرکت Hexion یا هاردنر X-205  شرکت مانا پلیمر) 
حلال مانند زایلن یا بوتیل گلیکول.
کفپوش اپوکسی میانه
رزین اپوکسی بدون حلال.
هاردنر اپوکسی پلی آمین.
رقیق کننده واکنشگر سیستم اپوکسی (مانند Z7)
فیلر و پرکننده (مانند کربنات کلسیم و باریت و تالک)
ادتیوهای ضد رسوب (مانند EFKA 400)
پیگمنت (مانند آبی فتالوسیانین) 
کفپوش رویه اپوکسی
رزین اپوکسی بدون حلال.
هاردنر اپوکسی پلی آمین.
رقیق کننده واکنشگر.
فیلر پر کننده (ماننده سلیس و باریت)
ادیتوهای ضد حباب، همتراز کننده ضد رسوب، ادتیو افزایش دهنده سختی سطح.
پیگمنتها
توضیح: منظور از روکش اپوکسی همان رنگ رویه اپوکسی است.  

روش اجرا کفپوش اپوکسی به چه صورت است؟
کفپوش اپوکسی در حقیقت از رنگ اپوکسی تشکیل شده است و رنگ اپوکسی از رزین اپوکسی به همراه هاردنر اپوکسی ساخته می شود. واکنش بین رزین اپوکسی و هاردنر اپوکسی که یک سیکلو آلیفاتیک آمین می تواند باشد یک واکنش افزایشی گرمازا و بدون تولید محصول جانبی است.
عموماً نحوه اجرای کفپوش اپوکسی یکسان است ولی بر حسب اینکه ضخامت کفپوش اپوکسی اجرا شده چقدر باشد مقدار مصرف رنگ اپوکسی تعیین می گردد. به جهت اجرای کفپوش اپوکسی مراحل زیر می بایست انجام گردد:

آماده سازی سطح بتن جهت اجرای کفپوش اپوکسی
تمیزکاری و چربی زدایی سطح بتن، سنگ یا موزاییک
در صورتی که سطح زیرین بتن باشد باید شیرابه آن زدوده شود
باز کردن ترک ها و درز های احتمالی و پرکردن آن با گروت اپوکسی
مضرس و زبر نمودن سطح جهت افزایش چسبندگی، جهت این کار از ساب استفاده می شود.
دستگاه ساب جهت اجرای کفپوش اپوکسی

اجرای لایه پرایمر کفپوش اپوکسی
پرایمر اپوکسی ترکیبی از رزین اپوکسی و هاردنر اپوکسی است که غلظت آن توسط حلال های واکنشگر کاهش یافته است. این پرایمر به راحتی به عمق بتن نفوذ کرده و باعث افزایش چسبندگی لایه های بعدی می گردد. اجرای پرایمر اپوکسی توسط غلطک و یا تی صورت می گیرد. عموماً مصرف آن۲۰۰ گرم بر متر مربع است و سرعت اجرای پرایمر اپوکسی بسیار بالا است. در تصویر زیر تیم اجرایی ماناپلیمر در حال اجرای پرایمر هستند.

اجرای پرایمر کفپوش اپوکسی

اجرای لایه میانی کفپوش اپوکسی
این لایه ممکن است در یک یا دو مرحله و در برخی موارد سه مرحله نیز اجرا گردد ولی کل این لایه ها لایه میانی کفپوش اپوکسی گفته می شود. 

این لایه ترکیبی از کفپوش اپوکسی (رنگ اپوکسی) آماده به مصرف و ذرات سیلیس دانه بندی شده میباشد. اجرای این لایه باید باعث افزایش مقاومت مکانیکی و فشاری کفپوش اپوکسی شده است و با توجه به خرابی سطح زیر کار به جهت پر کردن ترک ها و درز ها در یک یا چند مرحله صورت میگیرد. پس از اجرای لایه میانی کفپوش اپوکسی می بایست یک سطح کاملا صاف و همواری ایجاد گردد که بدون ترک یا یا حباب یا حفره باشد. 

اجرای لایه میانی کفپوش اپوکسی با کاردک

اجرای لایه رویه کفپوش اپوکسی
این لایه صرفاً کفپوش اپوکسی (رنگ اپوکسی) آماده به مصرف است که به چندین روش قابل اجرا است

اجرای لایه رویه اپوکسی توسط کاردک شانه ای
اجرای رویه اپوکسی توسط غلطک
اجرای رویه اپوکسی توسط اسپری هوا یا airless spray
ضخامت لایه رویه معمولا از 500 میکرون تا چند میلیمتر متغیر است که بر اساس مصرف رنگ به ازای هر متر مربع قابل کنترل و اندازه گیری است. (رجوع شود به مقاله اندازه گیری ضخامت کفپوش اپوکسی)
اجرای لایه رویه کفپوش اپوکسی با غلتک

سرعت اجرای کفپوش اپوکسی معمولاً 1000 متر مربع به ازای 4 روز کاری و با یک تیم 3 الی 4 نفره از مجریان آموزش دیده می باشد. مقدار مصرف رنگ به جهت رسیدن به ضخامت طراحی شده بر اساس دانسیته یا وزن مخصوص رنگ است.

موارد مهم در اجرای کفپوش اپوکسی
رعایت زمان pot life یا بهترین زمان مصرف پس از مخلوط کردن رنگ اپوکسی با هاردنر اپوکسی.
رعایت نمودن زمان بین لایه ای (اجرای هرلایه برروی لایه قبلی دریک زمان مناسب) یا over coating time
زدودن حباب های احتمالی در حین اجرا جهت ایجاد سطحی یکپارچه و زیبا.
رعایت زمان سخت شدن کفپوش اپوکسی قبل از بهره برداری.
در نظر گرفتن رطوبت سطحی محیط و همچنین رطوبت هوا در زمان اجرا. البته باید به خاطر داشت که اجرای کفپوش اپوکسی موفق شامل جزئیات و ریزه کاری های زیادی میباشد که باید مجری پروژه دارای سابقه و مهارت در این زمینه باشد.
..

ابزار آلات کفپوش اپوکسی
جهت اجرا به ابزار زیر نیاز داریم:

۱) دستگاه ساب ۲) دستگاه اسکراچر یا شات بلاست ۳) جاروبرقی صنعتی ۴) جارو دستی ۵) کفش اپوکسی ۶) کاردک شانه ای و کاردک تخت ۷) غلطک پشمی ۸) قلمو.سطل خالی ۹) همزن و میکسر ۱۰) غلطک هوا گیری و غلطک ویبره ۱۱) دستکش و لباس کار و تجهیزات ایمنی ۱۲) پمپ ایرلس اسپری


.

اطلاعات بیشتر: معرفی کامل تجهیزات کفپوش اپوکسی

.

تست ها و آزمایشات مربوط به کفپوش اپوکسی
دو دسته تست قابل انجام است:

تست های قبل از اجرای کفپوش اپوکسی: رطوبت سطح، دمای محیط، دانسیته و وزن مخصوص روکش اپوکسی، نسبت اختلاط جز A به B، استحکام سطح و عدم وجود نقاط سست، تمیز کاری سطح، اطمینان از اختلاط کامل دو جز رنگ.

تست های بعد از اجرا کفپوش اپوکسی: تست ضخامت کفپوش، تست چسبندگی یا Pull off، تستهای بصری به جهت یکنواختی و عدم وجود حفره و حباب. 

نگهداری کفپوش اپوکسی
کف اپوکسی اجرا شده مانند هر شیئ دیگر احتیاج به نگهداری صحیح دارد. عمده نگهداری آنها شامل: 

نظافت دوره ای و تمیز نگاه داشتن آن به ویژه با استفاده از مواد شوینده مخصوص.
عدم انتقال تنشهای سنگین و ضربات زیاد به کفپوش.
عدم ریخت و پاش مواد شیمیایی بسیار غلیط و خطرناک.
عدم نزدیکی حرارت بالا و نقطه جوش.
بازدید ادواری سطح به جهت اینکه در صورت بروز هر گونه ایراد بلافاصله برطرف گردد تا باعت توسعه مشکل نگردد. 
تعمیرات کفپوش اپوکسی
یکی از مزیت های کف اپوکسی قابلیت ترمیم آن است در صورت بروز هر گونه نقص اعم از ترک یا شکست اپوکسی به جهت عدم سرایت آن می بایست فوراً ترمیم گردد. ترمیم سطح با توجه به نوع خرابی آن به روش های مختلفی انجام می گیرد که بهتر است توسط کارشناس و مجری کفپوش انجام گیرد. در ترمیم نقاط آسیب دیده مجداً آماده سازی می گردد و با ماستیک کردن اطراف آن نقاط بصورت موضعی یا بصورت کلی بازسازی می گردد. 

قیمت کفپوش اپوکسی
قیمت اپوکسی کف به پارامترهای زیادی بستگی دارد. عمده ترین عوامل موثر روی قیمت کفپوش اپوکسی موارد ذیل است:

مقدار مصرف مواد روکش اپوکسی با توجه به ضخامت کفپوش و خرابی سطح.
نوع، تعداد و مقدار ماشین آلات درگیر در پروژه به لحاظ تعدادی و زمانی. 
نیروی انسانی شامل مدیر پروژه، سرعت پروژه، کارگار ماهر، کارگر ساده و مقدار نفر/ ساعت یا نفر/ روز درگیر پروژه.
موقعیت پروژه به جهت محاسبه هزینه های حمل و لجستیک. 
تجهیزات مصرفی مانند غلطک، قلمو، چسب و غیره. 
هزینه های پشتیبانی مانند اقامت و خورد و خوراک در طول پروژه و بیمه حوادث و غیره. 
سود و بالاسری پیمانکار و کسورات قانونی مانند بیمه و مالیات.
.

در مجموع با توجه به قیمت روز مواد، قیمت کفپوش اپوکسی با ضخامت ۲ میلی متر ۱۵۰ هزارتومان به ازای هر متر مربع می باشد و به ازای افزایش هر میلی متر ضخامت، مبلغ ۴۰ تا ۶۰ هزارتومان به قیمت پایه افزوده می‌گردد.

ض.

شرکت مانا پلیمر با بیش از ده سال سابقه در بازرگانی واردات مواد اولیه کفپوش اپوکسی از اروپا، ساخت هاردنر اپوکسی سیکلوآلیفاتیک آمین، رقیق کننده اپوکسی، ساخت اپوکسی کف یا روکش اپوکسی در واحد تولیدی خود و همچنین اجرای کفپوش اپوکسی یکی از شرکتهای پیشتاز در این زمینه است. شرکت مانا پلیمر بیش از 160,000 متر مربع اجرا کفپوش اپوکسی، تولید و فروش بیش از 50.000 تن روکش اپوکسی و همچنین واردات و تولید و فروش رزین اپوکسی، هاردنر اپوکسی، ادتیوهای سیستم اپوکسی و رقیق کننده های واکنشگر را در کارنامه خود دارد.

 

http://mohammadnovin.loxblog.com/post/91/%DA%A9%D9%81%D9%BE%D9%88%D8%B4%20%D8%A7%D9%BE%D9%88%DA%A9%D8%B3%DB%8C.htm

 

https://idat.ir/@urlarzonline/261692-%DA%A9%D9%81%D9%BE%D9%88%D8%B4-%D8%A7%D9%BE%D9%88%DA%A9%D8%B3%DB%8C

 

https://www.reddit.com/user/lovelyseo2022/comments/pzwui3/%DA%A9%D9%81%D9%BE%D9%88%D8%B4_%D8%A7%D9%BE%D9%88%DA%A9%D8%B3%DB%8C/

 




کفپوش اپوکسی

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *